google.com, pub-2128049807228506, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Proiect pilot pentru sănătatea gravidelor, lansat la spitalul din Hunedoara

  • prejbanantonio
  • Oct 14, 2024
  • 3 min read


Eveniment medical de referință dedicat medicilor ginecologi și moașelor din județul Hunedoara. Un proiect pilot în domeniul monitorizării sarcinii este implementat la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Inițiativa vizează informarea cadrelor medicale cu privire la mai multe noutăți din domeniu. Lansarea acestui proiect a reunit specialiști de prestigiu, cu experiență în practica medicală internațională, și medici specialiști din spitalele hunedorene.


Întâlnirea de la Hunedoara a demonstrat încă o dată importanța colaborării între medici. Tema centrală a întâlnirii a fost monitorizarea antenatală modernă, cu accent pe cardiotocografie, un test fetal non-stress care constă în efectuarea unei proceduri medicale noninvazive și simple. S-au discutat noțiuni de morfologie fetală și s-a vorbit despre gestionarea cazurilor de infertilitate. Specialiștii spun că, în domeniul medical, este vitală actualizarea cunoștințelor și a tehnicilor medicale pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pacientelor.


Dr. Melinda Mitranovici - șef secție Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Municipal Hunedoara: „Inițiativa a venit de la Timișoara. Dl. dr. Dumitrașcu și-a dorit să ne introducă în noutățile cardiotocografiei și să sublinieze importanța ei atât pentru medici, cât și pentru moașe și paciente. Ne-a adus noutățile din Uniunea Europeană. Este un proiect pilot la Hunedoara și mă bucur că m-au abordat pe mine, din toată țara, și că sunt la Hunedoara, știut fiind felul în care lucrează și că s-au perfecționat cu părintele morfologiei fetale și al cardiotocografiei. De aici a pornit această aventură. S-a alăturat dl. dr. Bogdan Mureșan și și-au dorit să organizeze la noi la spital. Sunt aici medici ginecologi din tot județul, iar moașele sunt și ele prezente.”


Unul dintre specialiștii prezenți la eveniment este dr. Dan Dumitrașcu-Biriș, care a revenit în țară după opt ani de lucru într-unul dintre cele mai mari centre de medicină materno-fetală din lume, de la Londra. El și-a exprimat bucuria de a vedea un număr impresionant de medici adunați la Hunedoara. A vorbit despre dorința sa de a aduce în România metodele și practicile medicale avansate învățate în anii petrecuți în străinătate.


Dr. Dan Dumitrașcu-Biriș - medic primar Obstetrică-Ginecologie: „Mă bucur să văd atât de mulți doctori interesați. De când m-am întors, mi-am dorit să pot aduce în țară din ceea ce am învățat în Occident-abordarea modernă a monitorizării sarcinii.”


Un aspect important al evenimentului a fost schimbul de experiență între medici. Specialiștii de renume au subliniat importanța organizării unor astfel de evenimente în orașele mai mici, unde accesul la informație de actualitate poate fi uneori limitat.


Dr. Bogdan Mureșan - medic primar Obstetrică-Ginecologie: „Medicina ca știință evoluează în permanență și e normal ca, în comunitățile mai mici, cazurile deosebite să fie mai rare, iar informația să nu ajungă imediat, de aceea e bine să organizăm local astfel de întâlniri și să ne cunoaștem și personal.”


Dr. Cezara Mureșan - medic primar Obstetrică-Ginecologie: „M-am gândit la un subiect de actualitate, avortul recurent, și la implicațiile acestuia. Am gândit o masă rotundă pentru a ne pune la punct cu toate informațiile actuale, în beneficiul pacientelor, pentru a discuta opțiunile de testare și tratament.”


Doctorul Ioana Dumitrașcu-Biriș este primul specialist din România cu formare în cardiologie fetală. A revenit în țară după 12 ani de pregătire în două centre de referință din Marea Britanie și subliniază importanța screening-ului prenatal și a identificării timpurii a problemelor fetale.


Dr. Ioana Dumitrașcu-Biriș - medic primar Obstetrică-Ginecologie: „Ne bucurăm să fim aici, să fim din nou în România, după 12 ani în Marea Britanie, unde am învățat cât de importantă este partea de screening. Această întâlnire este foarte importantă între noi și colegii care sunt cheia în identificarea problemelor la acești feți.”


Evenimentul de la Hunedoara face parte dintr-o serie de întâlniri care vor continua și în alte orașe din țară, precum Mediaș, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Scopul este de a oferi specialiștilor acces la cele mai recente studii și practici în domeniul monitorizării sarcinii. Obiectivul acestor întâlniri este de a contribui semnificativ la dezvoltarea medicinei din România și la creșterea calității serviciilor medicale oferite pacientelor din întreaga țară.

Comments


bottom of page